Enduro mountainbiken is een discipline die nog steeds groeiende is. Steeds meer mountainbikers willen meer uitdaging dan het lokale rondje over hun Nederlandse knikkerbaan. Maar wat houdt dat enduro nu eigenlijk in? Vasa gids én enduro expert Tjeerd legt uit.
Je bent ze vast wel eens op onze fietsreizen tegen gekomen. Mountainbikers volledig in bescherming gehesen op een mountainbike met heel veel veerwerg knallend over de meest onmogelijke paden. Het ziet er mega spectaculair uit maar het echte Downhillen is voor de meesten een stap te ver. Toch willen we hier wat van proeven. Hoe kan dat beter dan enduro trails gaan rijden!
Het begrip Enduro
De term Enduro is ontleend uit de motorcross. Het is een wedstrijdvorm waarbij alleen bepaalde segmenten van het parcours meetellen. Bij het fietsen daal je dan zo snel mogelijk en met hier en daar wat kort klimwerk. De Endurofiets is er op gericht om in een competitie zo snel mogelijk de hele berg te bedwingen. De focus ligt hierbij op de dalende delen van de berg. Veel fabrikanten hebben een Endurofiets in de collectie zitten. Meestal vallen ze onder de categorie All-Mountain/Trail.
Enduro trails
Enduro is niet alléén een wedstrijd discipline. Als je gewoon op eigen gelegenheid technische trails rijdt mag je dat gerust enduro noemen. Als die trails dan maar het liefst smal zijn en bezaaid met rotsen en wortels ;-)
Yep, enduro trails rijden is voor een beginner een uitdaging. Gelukkig kan je het op je eigen niveau rustig opbouwen door te beginnen met de wat makkelijker te bedwingen enduro trails. Je gaat merken: enduro rijden is dé manier om je techniek naar een (veel) hoger niveau te brengen!
Enduro rijden bij Vasa Sport
Dit jaar bieden wij het weekend Enduro Remouchamps aan. Een mooi 3-daags mountainbike weekend waarbij wij allerlei technische afdalingen aan elkaar hebben geknoopt. Jij gaat drie dagen knallen in de drie beste mountainbike trail centers van België; Spa, Remouchamps en Esneux.
Meer info over Enduro Remouchamps
Nieuw dit jaar is de Enduroweek in de Dolomieten.
Een week lang alleen maar hele vette trails rijden in misschien wel het mooiste MTB gebied wat er bestaat. De mogelijkheden zijn hier eindeloos. Deze week draait uitsluitend om afdalen!
Meer info over de Enduroweek Dolomieten
Mocht dat enduro rijden jouw nu nét een stapje te ver voor je zijn bieden wij ook te gekke weekreizen aan waarbij afdalen centraal staat. Dit jaar staat de KitzAlpentour Panorama op het programma. Een geweldige ronde van 6 dag etappes met de MTB-hotspots Kitzbühel en Saalbach! Iedere dag zijn 1 of meerdere liften in de route opgenomen.
Deze reis in juni is volgeboekt, maar de reis van begin september heeft nog plek!
Meer info over deKitzAlpentour Panorama
Welk materiaal is geschikt voor het Enduro rijden?
Op de 'normale' Vasa Sport reizen kun je met een paar aanpassingen op je normale Nederlandse mountainbike goed wegkomen. Voor deze reis heb je toch echt wel een fully nodig. Bij voorkeur één met een veerweg van rond de 150-160mm. En omdat we voornamelijk naar beneden gaan krijgen de remmen het ook voor hun kiezen. Wat grotere remschijven zijn dan ook wel zo prettig. Denk aan minimaal 180mm.
Met je Racing Ralph banden kun je in Nederland het hele jaar zonder lekke banden doorrijden. Hier loop je echter het risico er in de eerste honderd meters lek mee te rijden. Kijk dan ook naar banden met stevige wangen. En ja, je fiets wordt er een stuk zwaarder van. Ik vergeet bijna het meest kenmerkende, namelijk de zadeldropper. Deze is net als de extra veerweg een must have!
Extra bescherming
Wij willen ons uitstapje naar enduro natuurlijk doorbrengen zonder al te veel kleerscheuren. Het is dan ook verstandig onze kostbare huid te beschermen. Draag daarom ook wat extra kleding. De korte broek die we over onze zeembroek dragen is niet alleen voor de show. Naast de kleding helpt een goede helm. Denk dan ook aan een helm die voor mountainbiken bedoeld is en niet voor wielrennen.
Bijna alle Enduro rijders dragen kneepads. Elbowpads iets minder, maar het is een welkome extra bescherming. Een full body harnas is, ondanks het rustig omhoog klimmen ;-), helaas te warm en onpraktisch.